Go to ...

Alles is Politiek

Mis niets van politiek Den Haag

Laatste tweet

  • RT @nieuwspoort: 'Wintergasten' met Wim Deetman in Nieuwspoort op zondag 28 januari. Tussen 14 en 18 uur interview door Elles de Bruin, mee…

RSS Feed

24 oktober 2019

Van Tongeren


Zelden was iemand zo verdrietig om niet meer op de lijst te komen, als GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Na acht jaar Kamerlidmaatschap was ze door de kandidaatstellingscommissie niet meer op de lijst opgenomen. Daarvoor was ze een van de populairste GroenLinks’ers.  Ze is een van de populairste Kamerleden van GroenLinks. Bij de verkiezingen in 2012 kreeg ze 10.205 voorkeurstemmen, drie keer zo veel als Jesse Klaver. Woede, tranen en daarna actie door GroenLinks’ers te mobiliseren om haar als nog een plek op de lijst te geven, leidden tot een zesde plek op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart 2017. Een jaartje heeft ze daarvan genoten en nu is ze wethouder Duurzaamheid en Energietransitie (DET) en 4e loco burgemeester van Den Haag.

Normaal is kiezersbedrog al een heikel punt in Den Haag, maar iemand die zo hard voor een plek heeft gestreden en dan een jaar later al een andere functie aanvaardt, is toch een beetje vreemd. De tranen bleken krokodillentranen van deze GroenLinks’er. Ze wilde helemaal niet nog eens vier jaar de Tweede Kamer in, ze wil besturen. Dan rijst de vraag waarom ze zo hard voor haar plek op de landelijke lijst heeft gestreden. Toegegeven, een plek aan de leiding krijg je sneller vanaf het toneel dan vanuit de coulissen. Toch klopt er iets niet aan deze handelswijze. Dat haar partij haar niet meer wilde, was duidelijk. Haar strijdvaardigheid was bewonderenswaardig, maar dat ze dan nu snel afgaat via de zijdeur naar het andere Den Haag is ronduit kiezersbedrog. Ze zei dat ze naar Den Haag was gekomen om dingen waar te maken en dat ze daarmee verder wilde, in plaats van campagne te voeren voor zichzelf. Daar hebben we het afgelopen jaar weinig van gezien.

Wat haar keuze nog pikanter maakt is dat ze gaat dienen in een college met Richard de Mos, voormalig Kamerlid voor de PVV. De twee stonden als woordvoerders milieu vaak lijnrecht tegenover elkaar. Hij geloofde toen niet in de opwarming van de aarde, zij wil alles doen tegen klimaatverandering. Het collegeakkoord stelt dat er wel veel gaat gebeuren op het gebied van duurzaamheid, anders had ze de opmerkelijke stap nog moeilijker kunnen uitleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About admin