Go to ...

Alles is Politiek

Mis niets van politiek Den Haag

Laatste tweet

  • RT @nieuwspoort: 'Wintergasten' met Wim Deetman in Nieuwspoort op zondag 28 januari. Tussen 14 en 18 uur interview door Elles de Bruin, mee…

RSS Feed

24 oktober 2019

Vergeetachtigheid rond bibliotheekboeken levert Den Haag halve ton per jaar op


In de afgelopen vijf jaar werd per jaar gemiddeld €468.000 aan ‘plusgeld’ geïnd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op raadsvragen naar aanleiding van het nieuws dat een aantal bibliotheken de boetes voor te lang geleende boeken afschaft. Het college voorziet daarmee een gat in de begroting van de bibliotheken.

De afgelopen vijf jaar is voor € 2,38 miljoen aan boetes opgestreken. De Haagse bibliotheken rekenen 15 cent ‘plusgeld’ per dag met een maximum van €10,- inclusief administratiekosten per uitgeleend boek. Een dvd of game kost € 1,50 per dag met een maximum van € 19,- inclusief administratiekosten. Mogelijke voordelen van het afschaffen van de boetes zijn volgens het college: “het wegnemen van een eventuele barrière voor lidmaatschap bij potentiële klanten en een toename van de klanttevredenheid bij bestaande klanten.” Naast het gat in de begroting is een ander nadeel dat boeken en ander uitgeleend materiaal minder snel terugkomt en daardoor minder goed beschikbaar is, als er geen reden meer is ze op tijd terug te brengen.

De PvdA en D66 vragen het college in de gestelde vragen om een proef te starten met het afschaffen van de boetes om het lenen voor mensen met een kleine beurs aantrekkelijker te maken. “Gelet op de financiële consequenties ziet het college geen mogelijkheid om een experiment te starten met betrekking tot het afschaffen van ‘plusgeld. Wel zal het college het voorkomen van een boete vergemakkelijken door leners een digitale attendering vóór het aflopen van de leentermijn aan te bieden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About admin