Go to ...

Alles is Politiek

Mis niets van politiek Den Haag

Laatste tweet

  • RT @nieuwspoort: 'Wintergasten' met Wim Deetman in Nieuwspoort op zondag 28 januari. Tussen 14 en 18 uur interview door Elles de Bruin, mee…

RSS Feed

22 augustus 2019

Grote steden krijgen hun zin rond Wet bouwtoezicht


De Eerste Kamer uitte vandaag dusdanig veel bezwaren tegen het wetsvoorstel om bouwtoezicht van gemeenten naar private partijen te verschuiven, dat minister Plasterk de wet terugtrok. Hij gaat deze opnieuw bespreken in het kabinet en in de Tweede Kamer. Namens de vier grote steden, reageert Haags wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) verheugd dat het wetsvoorstel terug gaat naar de tekentafel.

Wijsmuller: “Goed dat de Senaat vandaag de weeffouten in het wetsvoorstel niet heeft geaccepteerd. Bewoners moeten er van uit kunnen gaan dat hun woningen goed en veilig gebouwd zijn. Zolang private partijen dat nog niet kunnen waarmaken is de toezichthoudende rol van gemeenten onmisbaar. Belangrijk is dat kabinet en Tweede Kamer zich nu bij dat inzicht aansluiten.”

Brandbrief
De wethouder stuurde voor het debat mede namens zijn collega’s van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een brandbrief aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel. Volgens hen is de kwaliteit van nieuwbouw niet meer goed te toetsen als het wetsvoorstel door zou gaan. “Als handhavende instantie moeten wij op tijd kunnen zien wat er misgaat. Volgens het huidige wetsvoorstel kan dat niet. Dan kun je dus alleen maar ingrijpen als het te laat is”, aldus de wethouder.
Proef
Den Haag deed vorig jaar al een proef met privaat bouwtoezicht en kreeg vaak geen opleverdossiers, waardoor niet duidelijk was in welke staat de nieuwbouw verkeerde. Bovendien waren de keuringsrapporten oppervlakkiger dan bij gemeentelijk bouwtoezicht.

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About admin