Go to ...

Alles is Politiek

Mis niets van politiek Den Haag

Laatste tweet

  • RT @nieuwspoort: 'Wintergasten' met Wim Deetman in Nieuwspoort op zondag 28 januari. Tussen 14 en 18 uur interview door Elles de Bruin, mee…

RSS Feed

22 augustus 2019

Den Haag stopt met aanmelden voor basisschool vanaf 1 jaar


p1000739
Het begon zo mooi in 2013 als één aanmeldleeftijd, maar na klachten van ouders en een toetsing aan de wet is nu besloten de aanmelding voor kinderen van 1 jaar voor de basisschool af te schaffen. Ouders mogen hun kinderen nu aanmelden als ze drie zijn en een voorkeur aangeven voor meer scholen in plaats van die ene van de één aanmeldleeftijd. Met deze maatregelen komen de Haagse schoolbesturen van het Primair Onderwijs en de gemeente Den Haag tegemoet aan wensen van ouders en wettelijke voorschriften.

In 2013 moest het nieuwe aanmeldsysteem voor basisscholieren een einde maken aan de praktijk dat ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Op sommige scholen werden kinderen al voor de geboorte aangemeld omdat ouders een plekje op de populaire school zeker wilden stellen. Veel ouders vonden dat oneerlijk en niet transparant. De schoolbesturen en de gemeente besloten na intensief overleg te kiezen voor 1 aanmeldleeftijd. Vanaf de eerste verjaardag mochten ouders hun kind op 1 school inschrijven. In 2015 begon de evaluatie van het nieuwe aanmeldsysteem en daaruit blijkt dat 95% van de kinderen op de aangemelde school terecht komt.

Toch is aanpassing van de regeling volgens verantwoordelijk wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) noodzakelijk. Een kleine meerderheid van de ouders is namelijk tegen de aanmeldleeftijd van 1 jaar. De ontwikkeling van hun kind is volgens de ouders dan nog niet op het punt waarbij zij kunnen kiezen wat een passende school is voor het kind. Verder liggen er nog jaren in het verschiet waarin verhuisd kan worden. Een kwart van de ouders doet dat ook daadwerkelijk. Daarnaast speelt een wijziging in de Wet Primair Onderwijs. Daarin is vastgelegd dat aanmelding op een basisschool kan vanaf het moment dat een kind drie jaar is. Den Haag heeft zich te conformeren aan die landelijke regelgeving.

Kinderen waarvoor volgens de huidige regeling op 1 oktober 2016 een nieuwe aanmeldperiode geldt, krijgen te maken met de nieuwe regeling. Die kinderen worden namelijk op 1 oktober 2018 drie jaar oud, en dan geldt de nieuwe regeling. Deze kinderen kunnen zich op meerdere basisscholen tegelijkertijd inschrijven. Uitgangspunt is dat alle aanmeldingen van voor 1 oktober 2015 verlopen via de oude procedure.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About admin