Go to ...

Alles is Politiek

Mis niets van politiek Den Haag

Laatste tweet

  • RT @nieuwspoort: 'Wintergasten' met Wim Deetman in Nieuwspoort op zondag 28 januari. Tussen 14 en 18 uur interview door Elles de Bruin, mee…

RSS Feed

24 oktober 2019

65 jarige Madurodam mag uitbreiden


De Haagse raad heeft in meerderheid de uitbreidingsplannen van Madurodam gesteund. PvdA, D66, VVD, CDA, Haagse Stadspartij, Islam Democraten, ChristenUnie, Groep Van de Helm, Groep Okcuoglu en de PVV stemden voor de vergroting ten koste van een deel van de Scheveningse Bosjes. Volgens het college van burgemeester en wethouders is de uitbreiding goed voor het groen in Den Haag, maar ook voor de economie en staat het voor meer banen.

Arjen Dubbelaar van Groep de Mos zag dat de uitgaven van het Kinderfonds stijgen. Rapport dat college van burgemeester en wethouders gebruikt is van dezelfde onderzoekers. Hij pleit per motie voor een onafhankelijk onderzoek naar de uitbreiding van Madurodam en krijgt steun van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Hij wil ook zorgvuldiger besluitvorming en eerst de visie van de denktank Scheveningse Bosjes bespreken in de raad. Naar verwachting is die visie in september klaar.

Kritiek
Daniëlle de Winter van de PVV wijst hem erop dat Groep de Mos veel voor ondernemers doet en snap niet waarom hij tegen de uitbreiding is. Volgens Dubbelaar heeft hij dat genoeg toegelicht. De Winter verwijt hem alleen voor zelfgekozen iconen te strijden. En niet alleen de PVV was kritisch, ook andere partijen uit coalitie en oppositie vielen over hem heen. Gerwin van Vulpen vraagt of Groep de Mos wel voor uitbreiding zou zijn als de leden daar korting zouden krijgen.

Coalitie en PVV voor
Michel Rogier van het CDA is voor uitbreiding. Hij vindt dat Madurodam hoort bij Den Haag als Blijdorp bij Rotterdam en Artis bij Amsterdam, al is het geen dierenpark. Arjen Kapteins van GroenLinks vindt de compensatie voor het verdwijnende groen onvoldoende. Hij is voor alle moties en zal het voorstel niet steunen. Anne Toeters van D66 noemde het besluit van haar fractie voor uitbreiding niet gemakkelijk. Maar zij denkt dat de biodiversiteit en de ecologische waarde van het gebied rond Madurodam kan profiteren van de uitbreiding. PVV’er De Winter vindt het goed en noodzakelijk dat Madurodam de uitbreiding krijgt die het verdient. Want dan komen er ook spectaculaire beelden van de geschiedenis van ons land. “Hulde aan Madurodam dat ervoor zorgt dat we weer trots kunnen zijn op ons land en onze cultuur”, aldus De Winter.

Wettelijk verboden
Volgens Christine Teunissen voldoet de uitbreiding van Madurodam niet aan de eisen van de Wet natuurbescherming die de vogels en andere dieren in het omliggende bos beschermt. Volgens haar is dat wettelijk verboden en zij vraagt het college om de uitbreiding te herzien. Bovendien was 25 jaar geleden bij de vorige uitbreiding afgesproken dat het park niet meer groter mocht worden. Ook zij wil uitstel tot de resultaten van onderzoeken naar de uitbreiding bekend zijn.

Compensatie
Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij vindt dat bij 6 hectare verlies minstens zoveel moet terugkomen, bijvoorbeeld door overbodig asfalt in de omgeving weg te halen. De toezegging dat er meer compensatie komt, is voor de partij reden om voor te stemmen. Met coalitiepartners D66, PvdA en CDA diende hij motie in om de compensatie te toetsen aan de visie van de denktank en geen onomkeerbare stappen te nemen voor deze er is en uiterlijk 31 oktober met een voorstel te komen voor de extra compensatie. Volgens Van Vulpen gaat de natuur erop vooruit. Hij ontkent dat er een deal is gesloten om de Haagse Stadspartij over de streep te trekken met 7000 m2 compensatie voor 6000 m2 kap. Volgens SP’er Bart van Kent gelooft niemand dat.

Jaren
Lobke Zandstra van de PvdA wijst erop dat het besluit niet van de laatste maanden is, maar al jaren speelt. “Het is een lastige keuze zegt ze. Ze begrijpen de noodzaak van de uitbreiding en is blij dat er nu een compacter plan ligt dan eerder en dat er goede compensatie komt. Daar kan haar partij mee instemmen.

Belofte
SP’er Van Kent had liever een uitbreiding gezien op het plein ervoor en gelooft niet dat er nooit meer een uitbreiding komt. Madurodam zegt immers zelf dat dit tot 2030 genoeg is. Voor de laatste keer in het groen bouwen is dus een belofte die niet kan worden nagekomen. Volgens De Winter rammelt het betoog van de SP. Hij is wel voor de bouw van veel nieuwbouwwoningen waarschijnlijk ook in het groen, maar tegen uitbreiding van Madurodam. Volgens Van Kent is haar aanname waarschijnlijk in het groen voorbarig. De Winter noemt hem nu hypocriet, maar volgens Van Kent kloppen haar aannames niet, hij raadde de PVV aan voortaan beter na te denken over interrupties. Pieter Grinwis gunt Den Haag de uitbreiding van Madurodam en is voor. De VVD vindt uitbreiding noodzakelijk voor de toekomstbestendigheid van Madurodam.

Madurodam opende in 1952 de deuren en bestond afgelopen weekend 65 jaar. Het attractiepark trekt 600.000 bezoekers per jaar en volgens de directeur en het college wordt het park nog aantrekkelijker door de uitbreiding. Die levert volgens betrokkenen 35 miljoen euro en 647 banen op.

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About admin