Go to ...

Alles is Politiek

Mis niets van politiek Den Haag

Laatste tweet

  • RT @nieuwspoort: 'Wintergasten' met Wim Deetman in Nieuwspoort op zondag 28 januari. Tussen 14 en 18 uur interview door Elles de Bruin, mee…

RSS Feed

24 oktober 2019

Tijdelijke Commissie Werkwijze Eerste Kamer ziet geen reden voor grote veranderingen


De Eerste Kamer gaat stemmen bij zitten en opstaan en aangehouden moties krijgen een houdbaarheid van een half jaar. En de regering moet spoedeisendheid van wetsvoorstellen beter motiveren. Het zijn enkele aanbevelingen op de Eerste Kamer beter te laten functioneren. Maar veel hoeft er niet te veranderen in het huis van reflectie. “De huidige werkwijze met een grote zelfredzaamheid, verdient de voorkeur.”

Dat zei voorzitter Anne Flierman van de Tijdelijke Commissie Werkwijze Eerste Kamer bij de aanbieding van het commissierapport aan de Eerste Kamer. Wie grote veranderingen had gewacht voor het instituut dat in Den Haag nog steeds bekend staat als stoffig, komt bedrogen uit. “Er is geen reden de werkwijze van de Eerste Kamer te herzien”, aldus de commissie. Het stemmen bij zitten en opstaan is al regel, maar de hoofdregel in de Eerste Kamer is nu formeel een hoofdelijke stemming. Het aanvragen van een hoofdelijke stemming blijft gewoon mogelijk. Net als het uitbreiden van de houdbaarheid van een aangehouden motie.

Geen grote wijzigingen dus. Wel is er ruimte voor vers bloed. Een aanbeveling luidt ‘een bescheiden budget beschikbaar te stellen voor het aannemen van stagiair(e)s voor de ondersteuning van fracties’. En de commissie pleit voor meer openheid, want zij wil dat in het Reglement van Orde wordt vastgelegd dat alle inhoudelijke commissievergaderingen openbaar zijn en dat het Reglement wordt geactualiseerd en er een regeling komt voor parlementair onderzoek.

De Europese werkwijze van de Eerste Kamer is volgens de commissie nog actueel, al kunnen de leden best scherper zijn op welke onderwerpen ze willen behandelen. Zij zouden het verdere verloop van het Europese wetgevingsproces nauwgezet moeten volgen, zei Flierman voordat hij het rapport aan de commissievoorzitter overhandigde. De commissie beveelt aan om ‘bij wijze van (tijdelijk) experiment’ de functie van de Permanente Vertegenwoordiger van de Staten-Generaal in Brussel, nu bekleed door Suzanne Nollen, voor twee jaar te versterken met een extra medewerker, gefinancierd door de Eerste Kamer.

De commissie vindt verder dat de regering uitgevoerde uitvoerings- en handhaafbaarheidstoetsen voor wetsvoorstellen integraal aan de Kamer beschikbaar moet stellen en duidelijk moet onderbouwen als zo’n toets niet is uitgevoerd. De Eerste Kamer kan zelf per wetsvoorstel bekijken of aanvullende uitvoeringstoetsen gewenst zijn, bijvoorbeeld als het voorstel ingrijpend is gewijzigd in de Tweede Kamer.

“Het rapport is helder geschreven en bevat duidelijke analyses. Daarmee vormt het een uitstekende basis voor nadere discussie in de Kamer in het najaar.”, aldus de voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers -Knol die het rapport in ontvangst nam. “Een parlementair huis mag nooit zelfgenoegzaam achteroverleunen onder het motto: het ging altijd goed en het gaat nog steeds goed. Een parlementair huis moet zorgen dat de procedures voorspoedig én zorgvuldig verlopen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

About admin